Daisypath - Friendship

Friday, November 21, 2014

Majlis Bertandang di Ipoh, Perak (8 Nov 14)

sebelum majlis bertandang.s.empat lagi kami pergi Pra Honeymoon kt Morib... ni pn setelah di paksa oleh mak... haha..amboi mak..x sabar nampak nak timang cucu.. ngeh3x.. ok.. gurau2 je.. boleh la ktorg amik masa utk berehat sblom suami sibuk wat persiapan utk majlis di rumah dia plak.. 


Gold Coast Morib, Banting


Tadaaa.. belah laki ak mengenakan tema berwarna hijau gold.. 


Sekali lagi.. terima kasih sgt2 buat team Sword Bearer sebalah suami.. siap bersilang pedang dalam hujan.. korg memang sempoi.. 


Antara kawan ak yg datang.. biase la majlis belah laki.. dah tentu lah kawan2 suami yg ramai kan.. ape2 pun terima kasih korg datang.. dan hadiah yg diberikan.. :)

Aku sudah kahwin.....!!!

Hye.. salam.. lama dah x update kt cni.. dah alang-alang tengah bertugas...amik kesempatan la nk update.. tanggal 31 Okt 14.. aku telah selamat di ijab kabul kan dengan Muhammad Fauzi bin Jamaludin dengan sekali lafaz.. dengan itu.. aku sekarang tidak lagi bujang.. aku dah kahwin.. yeay..!!! hahahaha.. betul org ckp.. best tau kawen.. bile dah kawen. mest menyesal kawen lambat. hehehe.. *mud gedik smpai dah..  so.. sesape yg blom kawen..jmpe je jodoh..cepat2 ajak kawen.. haha.. meyh nk blnje 1 gamba kawen ckit...

Gamba akad nikah byk kt photographer.. ade kt hp pn x berapa nk clear.. dan 1 hal..ak mls nk transfer kt laptop.. hehe.. so.. ak blnje gmba yg ni je k... 



Pic kami berdua yang diambil daripada hp kengkawan yg datang... (1 Nov 14)


Pic bersama family mertua.. ;)


Pic bersama Team Sword Bearer.. thankz guys.. korg mmg awesome.. terima kasih atas bantuan yg diberikan..




Ni antara kengkawan yang datang..sebenarnya ramai lagi kengkawan yg datang.. tp x de gamba nyer.. ape2 pun aku rase sgt2 la terharu..sbb kebanyakan kengkawan datang dari jauh smata2 nk attend majlis aku ni je.. sgt2 hargai dan x mampu nk ungkapkan dengan kata2..hanya tuhan saja mampu balas segala pengorbanan korang.. sayang korg sgt2.. insyaAllah.mana yg x kawen lagi tu.. ak akn cuba attend majlis korg wpun jauh k.. aku akan ingat..  dan terima kasih jugak kepada yg telah memberi hadiah kami berdua.. semoga Allah memurahkan rezeki anda semua ye.. aminnn... 

Majlis berjalan dengan sangat lancar..ape yang dirancang semua menjadi..semua yg berlaku dari majlis akad nikah..majlis sanding... ak sgt2 berpuas hati.. bagi aku... xde satu pun mencacat cela kan majlis tersebut.. org2 yg membantu persiapan majlis aku..mcm khemah.. katering.. band.. mak andam.. sume buat kerja dengan superb la. aku gembira setelah semuanya selesai dengan jayanya.. so.. mak n abah leyh tido lena.. dorg paling byk support aku dalam buat persediaan kawen.. dengan ade nya dorg..ak rase ak la bakal pengantin yg sgt rilex.. x buat ape pun.. cuti awal.. membute je lbeyh... hehehe.. 

Sunday, October 5, 2014

Counting Days

Selamat Hari Raya Aidiladha.. buat pertama kalinya kerja nk masuk 5 taun nie.. ak memakai baju kerja pada hari raya.. tapi nasib baik raya haji. x la sedeyh pun.. rase biase je.. smlm dah balik umah sehari.. stakat ketupat.. rendang bagai tu.. ak dah mkn puas2 dah smlm.. ups...!! hancus diet ok bile balik rumah.. bak kata mak.. xpe.. mkn harini.. esok diet balik.. hahaha..

lg smggu akan genap umo ak 24tahun.. dah trase tua dah diri nie,., dr dulu lagi ak target bile umo 24taun je..ak mest kawen.. alhamdulillah.. allah dengar doa aku...lagi 26 hari lagi ak bakal berkahwin. less than a month.. kdg2 ak rase mcm lmbt lagi.. tp kdg2 rase mcm nk dekat dah.. sgt Nervous.. !!!! tetibe terpk.. OMG.. btol ke ak dah nk kawin..semuanya mcm mimpi.. sebenarnya dari dlu lg aku takot utk menempuh alam perkahwinan.. bg aku tugas seorg isteri sgt2 la besar.. 

nak tau x.. ak selalu berangan.. wpun ak rase mcm xtau la ak mampu buat ke tak.. tp insyaallah.. ak akn cube menjadi isteri yg terbaik.. kebanyakan kawan2 ak baru je kawen tau.. so..dorg sgt rjin post resepi2 kt fb. yg ak plak... selalu berangan nk sdiakan makan sedap2 utk suami ak nnt.. pada hakikat sbenanyer ak x pndai masak pun tapi ak boleh cube kan.. x salah utk mencube dari x cube lgsg kan.. 

satu lg hasrat ak bile dah kawen nnt.. aku nk jadi isteri yg baik.. nak jadi isteri yg pndai menjaga aurat..sbenanyer dari sekarang pun ak dah cube sedikit demi sedikit utk berubah.. berubah ke arah yg lbeyh baik.. bile pk balik dosa2 yg pernah ak buat sebelum nie.. ak hanya mampu berdoa agar tuhan dapat mengampunkan segala dosa2 aku..dulu idop aku sgt naif tentang agama.. lbeyh mementingkan keseronokan duniawi.. 

sekarang ak nak mencari kebahagiaan hidup yg sebenar.. ak akn mncri kemanisan sesebuah perkahwinan.. 

Wednesday, May 21, 2014

Pengalaman mengajar kita menjadi lebih matang

Semalam aku dihubungi oleh Pegawai Bertugas memberitahu bahawa terdapat satu kes yang perlu diselesaikan... tanpa membuang masa ak bergegas terus ke pejabat.. nk tgk jgak ape yg berlaku.. ak didatangi seorang wanita yang tengah mengandung bersama ahli keluarganya. wanita tersebut telah memberitahu bahawa beliau telah mengandungkan anak kepada anggota aku.kandungan tersebut seminggu lagi berusia 9 bulan mksudnye sedang menunggu masa utk bersalin. tapi wanita tersebut x pernah berkahwin dengan anggota tersebut. Astaghfirullahalazim.. wanita ini sudah berusia 27 tahun.. dan berlatar belakangkan pendidikan ijazah undang-undang... Adakah die bodoh???? dia mengatakan beliau dipaksa utk melakukan benda terkutuk tersebut.. di usia 27 taun.. Adakah die masih dipaksa.. ?? sekiranya beliau ingin membuat pertuduhan bahawa beliau telah dirogol.. Adakah ketika kandungan beliau telah mencecah hampir 9 bulan baru datang nk buat report..Kenapa tidak dari awal..  Kenyataan dari pihak lelaki pula menyatakan bahawa kali pertama memang die memaksa.. tapi untuk seterusnya wanita tersebut yang sukarela.. aku semalam smpai speechless.. dan biarkan pegawai yang lebih besar dari aku utk uruskan.. tapi sbenanyer ini bukan lah kali pertama aku menguruskan perkara seperti.. setiap insan  takkan lari daripada melakukan kesilapan.. aku hanya mampu mendoakan agar taubat wanita tersebut diterima oleh Allah s.w.t. Perkara yang telah berlaku jadikan pengajaran dalam hidup kerna ini semua yang akan mematangkan kita. 

Friday, April 4, 2014

'MEROKOK'

Salam jumaat.. arini terdetik hati nk post sumthing kt blog.. post ni hanya sesi luahan perasaan je la org kata.. mungkin hal ni terjadi bile kite kerja dengan org keliling kite hanya ramai lelaki dari perempuan.. 'merokok' .. ak ni xde la alergik sgt ngn bau rokok nie.. sbb dr kecik.. dah biase.. ayah aku.. abg2 aku sume nyer merokok.. tp yg stress nyer bile kt tempat keje.. yg geng2 lelaki ni merokok.. ak balik keje je.. tudung.. baju.. mest bau rokok.. hari nie je.. eh bukan hari nie je. hari2 la.. kt bilik break.. kiri kanan merokok.. nk termuntah dah wei duk sedut asap rokok.. smpai ak rase sesak nafas.. huhuhu.. dulu ak duk pjbt belakang.. xde sape pn nk masuk pjbt.. bile ak duk pejabat depan. ramai je rjin singgah sembang2.. bile ak letak pewangi.. dorg dah naik segan nak hisap rokok sbb nyer dorg ckp pejabat kau nie wangi sgt la salmie oi.. segan ak nk hisap rokok.. so.. dorg akan abih kan rokok dorg kt luar.. baru masuk pejabat aku. lepas nie ak nak beli signboard yg 'Dilarang Merokok'.. nak lekat dalam pejabat ak nie.. huhuhu.. tapi bukan kate waktu keje je tau.. waktu dating pn same la.. si tunang nie merokok je memanjang.. lepas makan.. lepas wayang.. mest nak pekena rokok.. kdg2 x faham.. korg mesti pernah baca msg yg wife die wat kire2 kalo laki die x merokok.. duit leyh simpan smpai mampu beli kereta cash tu kan.. tp si pompuan nie x hisap rokok.. tp still x dpt beli kereta jgak.. mmg la.. tapi ni bukan soal duit.. ataupun membazir.. tapi bg ak merokok ni adalah perbuatan yg kurg sopan terhadap yg x merokok.. nak merokok boleh.. tp g la hisap jauh2 ckit.. sekian.. ceramah utk hari jumaat..

Saturday, March 29, 2014

Hati ku berasa sepi

29 Mac 2014 bersamaan hari sabtu.. aku masih di kem berbaju kerja.. sbb ape ??? duty la kawan.. kalo x. x gigih eh ak nk pkai bju kerja.. dengan hujan yg membasahi bumi terendak nie.. hati aku rasa sepi.. mase berlalu terlampau cepat.. ak dah kerja seminggu setelah  bercuti selama 2 minggu.. cuti itu berlalu tanpa ak sedari.. balik dari bercuti.. hati ak rase sepi..  kesunyian.. wpun ade kwn2 yg menemani..tgk wayang.. keluar jenjalan tp kesepian itu masih terasa.. apa yg ptt ak buat.. hari ini bertambah sepi bile en tunang pergi belayar...dalam smggu.. huhuhu. kepergian dia amatlah terasa.. kalo ade..  kdg2 die kol pn mls nk agkt sbb ak lbeyh pentingkan tido aku.. haha.. pastu sekarang menyesal.. saya harap awak baik2 saja ye.. sy rindu awak.. huhuhhhu.. sy tgu kepulangan awak k..


Thursday, February 27, 2014

'Orang Melayu'

Haaa.. Nampak x tajuk tu.. 'Orang Melayu'.. Kenapa tetibe ak nk sgt post psl nie.. Aku rase mest ade segilintir antara kite yg berfikiran macam aku.. Al kisah nyer..  Kem aku nie mmg monyet banyak gile.. Kereta kalo parking bawah garaj mmg sll jadi mangsa dorg... Kesan tapak kaki mmg berleluasa la.. Haa.. Bukan tu je wei.. Najis dorg pn berleluasa.. Mmg sgt kurg aja la dorg nie tapi nk buat mcm ne.. Mereka adalah binatang..kalo dorg nie manusia., ak dah bg side roll.. Forward roll dah.. Tapi kalo dorg manusia xkan la dorg nk buat mcm tu kan.. Aishhh.. Nk jadi cite nye., semalam nk kua ngedate.. Trun2 je tgk keta.. Mak ai... Dorg wat perang ke ape atas kete aku nie.. Bersepah2 najis dorg nie.. Koto gile.. Jam dah menunjukkan kul1900.. Comfirm la car wash dah tutup time2 mcm nie.. Ak x pasti kt mane car wash yg buka mlm kt cni.. Aku de lalu satu car wash nie.. Die dah letak sign board tutup.. Tapi org tu still duk lap kete org lain.. Aku pun ckp ngn akak tu.. Bukan nk cuci.. Tapi just nk pinjam paip air utk cuci najis2 tu kan.. Ye la.. Xkan nk g bandau dlm keadaan kete mcm tu..terok nau.. Akak tu dgn muke x berapa ikhlas ..tolong la semburkan air tu. Ak mule2 niat xde la nk bayar..sbb minx tolong sembur kan je.. Ak wish la terima kasih kak.. Tp tibe2 terdetik nk buat2 tnya.. 'Berapa kak'.. Akak tu ckp bagi la rm3.. Ok.. Ak sgt terkjut tapi x la terkjut sgt pun.. Sbb yes..die org melayu.. Ak x la nk berkire ape pun..stakat rm3 je kan.. Tapi yg sdeyh nye ni la sikap org melayu.. Tp ak tau x sume org melayu mcm tu...ak x leyh nk nilai sbb akak ni.. Ak nilai semua org melayu mcm tu.. Tapi  kebanyakan mmg mcm tu..

Aku de kisah dengan orang cina plak.. Ak de post kisah ni kt blog aku nie.. Kereta aku terlanggar tiang di bahagian belakang.. Ak minx bantuan unit lain bawa ak pergi ke bengkel kete kt area malim.. Ctu mmg tempat2 perindustrian kereta..byk gile bengkel.. Kalo korg tgk bengkok bonet ak tu,.mest korg kate kena cas mahal.. Ak g dekat 1 bengkel nie.. Die buat punye buat.. Siap!! Bonet pulih seperti sedia kala..cume x efficient sgt mcm dlu la.. sekejap ke die buat..die kepak mcm mne ntah.. Kalo cine tu minx rm50.. Ak mmg ikhlas la bayar sbb keje tu agy ssh kot dr sembur air tadi..tapi orang cina tu cakap ape.. 'Takpe..x perlu bayar'... Haaa.. Nampak x...  Tepuk dada tanya selera la.. Dulu mak ak pernah meniaga.. Kedai2 lain sume pakai naik harga air bagai,, tapi mak ak steady je pkai harga lama.. Pastu tetibe kedai2 lain plak bsing sbb mak ak x naik harga lagi.. Mak ak ckp kenapa perlu nak naik sbb still untung wpun gune harga lama.. Ini lah org melayu.. 

Wednesday, February 19, 2014

Last Seen boleh jadi punca gaduh!!

Haiyak.. Tetibe dpt topik nk cite kt blog nie..sbenanyer dah lame tp baru la arini rajin plak nk cite.. Aku rase hal nie sume jadi kat sume orang.. Sekarang kn teknologi mkin canggih..org x main dah eh mesej2 nie.. Sume ape2 pakai Whatsapp..whatsapp ni plak ade 'Last Seen'.,kite leyh tgk org tu buka msj last kul brp..tapi tabiat ske tgk last seen nie leyh jadi punca orang gado..tambah2 plak org bercinta..1 hari x msg x kol..tp tgk last seen mesej 'ONLINE'..haaa.. X ke hangin satu badan si pasangan nie.. Hohoho..tapi alhamdulillah la.. Ak mmg x biase kan diri tgk last seen nie.. Bukan ape..malas nk gado.. Tapi kan korg jgn salah faham.,s bb mcm ak.. Ak x msg pun tunang aku..tp ak still buka wasap sbb kadang2 kite nk tnye hal kerja kt rakan kerja yg lain.,sume gune wasap..senang.. So..x semestinye last seen kite online ke.. Ataupun baru beberapa minit lepas kite buka wasap x bererti kite tak sibuk..xde kerja.. Wasap pn digunakan untuk kerja tau..so.. Be positive je ..dan percaya la pada pasangan masing2..jangan selalu nk berprasangka buruk..(dalam hati.. Wah.. Mcm la ak ni positive sgt kan)..hahaha.. Ak pun manusia biase..seperti korang.. So.. Just nasihat..jangan amalkan tengok Last Seen..tahan la diri tu.. Hahahaha.. Ok la.. Sekadar suka2 utk bercerita..


Katakan tidak kepada 'LAST SEEN'


Aku duk google2 tadi.. De plak terjumpe leyh enable utk last seen nie.. Tapi xtau sejauh mana kesahihannya.. Kalo sesape dapat info..sebar2kan lah,,bukan pe., leyh tolong org ramai dari bergado.. Niat yg baik tu.. Hehe..