Daisypath - Friendship

Wednesday, July 25, 2012

Mini Oreo Cheese Cake

2 hari lepas.. tgh duk search kt tenet kek ape yg boleh ak wat tanpa kukus dan bakar.. ak terjumper satu resepi.. Mini Oreo Cheese Cake.. resepi die sgt senang dan mudah.. sesuai la utk ak yg baru nk berjinak2 wat kek nie.. tapi brand bahan2 yg akak tu gune.. ak x pnah dgr..  biase la.. name pun baru2 nk jinak2 ngn wat kek nie.. dgn bantuan sorg rakan Yana Leiya.. die yg guide ak.. utk bli bahan yg same mcm akak tu gune tp dgn brand yg mudah dapat di mana2 pasaraya ... 



Resipi Mini Oreo Cheese Cake 

Filling

250gm Philadelphia Cream Cheese
130gm Coklat Compound (coklat utk masakan punye tapi coklat putih ye)

1/2 biji lemon (ambil jusnya)
25gm Oreo Crumb (biskut oreo.. buang krim tgh tu. dan hancorkan biskut tu.. kalo xde penimbang .. korg agak2 je.. ak pun agak2 je..)



Base

Biskut Oreo (apa-apa flavour yang digemari)


Cara-cara membuatnya:

A) Filling Oreo Cheese Cake


1) Masukkan cream cheese ke dalam bekas  dan adunkannya sehingga kembang dan nampak 'fluffy'.

 ( * org bujang mcm ak.. ak wat bnde alah nie gune pemukul yg mcm gelung tu.. kalo korg ade mesin pemutar tu agy bgus.. pukul die smpai licin x berketul2. kalo die x melekat kt pemukul die tu kire ok la tu)

2) Selepas itu, masukkan perahan jus lemon ke dalam adunan ini dan adunkan sehingga sebati.


3) Kemudian, cairkan coklat compound dan sejukkannya.


(* aku cairkan dengan cara double boiled ).. korg masak air dlm periuk.. lex coklat dalam bekas.. n then lex bekas tu atas air yg panas tu.. sehingga coklat tu cair..


4) Selepas itu, campurkan adunan dari langkah (2) dengan coklat compund putih cair yang telah disejukkan tadi (jangan masukkan coklat compund cair yang masih panas ke dalam adunan cream cheese kerana ia boleh menyebabkan adunan berminyak). Kacau adunan hingga sebati. 

5) Masukkan krim oreo yg korg asingkan td utk oreo crumb ke dalam adunan.kacau sehingga sebati 


(* step ke 5 nie.. resepi ak reka sendiri .. sbb membazir la kalo nk buang krim tu kan )

6) Seterusnya, campurkan oreo crumb. kacau sehingga sebati.

Adunan filing cheese cake yang telah dicampur dengan oreo crumb

B) Base Cheese Cake

Ni bukan pic aku.. ak ciplak dari blog akak tu.. ak x snap pic time nie..tapi same je la caranya

7) Anda tak perlu susah-susah menyediakan base untuk resipi mini oreo cheese cake ini kerana base untuk resipi ini hanya menggunakan biskut Oreo sahaja. Ambil biskut Oreo dan susunkannya ke dalam paper cup bersaiz 8. Pastikan biskut oreo ditekan ke bawah supaya padat dan terletak di bawah dasar paper cup ini. Biskut oreo juga boleh diganti dengan apa jua biskut yang anda gemari.

8) Selepas itu, isikan adunan filing oreo cheese cake yang telah siap ke dalam paper cup yang mengandungi sekeping biskut oreo di dasarnya. Masukkan sehingga penuh acuan dan ketuk dengan lembut agar adunan filing pada setiap acuan padat dan rata.
C) Dekorasi Mini Cheese Cake
utk Topping die.. terpulang la korg nak lex ape pun bg cantik.. dan sedap mate memandang.. jgn lex byk bnde sgt.. nnt nmpk serabut plak... Akhir sekali, sejukkan mini oreo cheese cake di dalam peti sejuk selama 4-5 jam....

Hasilnya.. 

SELAMAT MENCUBA !!!!!
 


 

Tuesday, July 24, 2012

Kantoi tak puase.. =)

Arini macam biase.. kul8 da start panas kan enjin keta nk masuk keje.. bile otw nk ke pjbt je... ak dgr radio Era.. dan ade sorang pendengar Era nie cerita pasal waktu kecik dulu.. die kantoi ngn ayah die x pose sbb kurma ayah die ilang sebiji... dan ak mula la teringat waktu ak berumur 7tahun.. bawu nk blaja puasa.. dulu ak ni budak yg agak aktif.. ske berkawan ngn budak laki.. satu hari.. de la sorg jiran ak nie hantar pengat pisang kot name nyer.. mak ak letak dalam peti ais.. ak plak balik dari men guli.. buka peti ais.. ak ternmpk pengat pisang tu. mcm sedap je...sjuk plak tu kan.. ak rase ckit.. hehehe.. pastu rase sedap lak.. ak mkn agy ckit.. hahaha.. last2 tinggal ckit gle.. mlm tu.. abah tnye sape yg makan pengat pisang tu smpai tinggal ckit.. mcm biase la.. mampus ak x ngaku.. hahaha.. akak n abg ak duk tuduh2 ak.. haha.. ak lak x nk ngaku sbb nnt kurg singgit la wit raye,, sbb mak sll bg upah puasa shari rm1... ckup sbulan dpt la rm30.. hehehe.. tapi waktu kecik2 dulu. mmg byk la curi2 minum.. waktu malam lex air dalam botol siap.. pastu sorok bawah katil mak..hehe. agak2 penat main kt lua. naik bilik minum.. tu belum kire minum air kat paip dalam bilik mandi umah kawan ak.. hahaha.. bile pk balik. lawak jer..

yang kat atas tu cerita yang sengaja makan.. kalo nak cerita terlupa puasa ni lain plak.. erm.. mcm biase.. waktu tgh ari ak kua main ngn kawan2... depan umah ak dulu ade pokok buah kedondong.. korg tau x buah ape tu..cari sndri la.. erm.. ak ngn anak jiran ak. punye la smangat siap wat  cicah kicap ngn gula agy tau nak makan buah kedondong tu.. punye la smangat.. elok2 ktowg tgh mkn..mak jiran ak tu balik.. die ckp .. Eh.. kowg x pose ker... hahaha.. bawu sedar.. rupanye tu bulan pose.. hehe.. tapi nie btol2 x sengaja ok.. 


Monday, July 23, 2012

Resepi Kek Batik....

Wah.. nie 1st time ok aku nak wat Kek Batik.. dgr org ckp sng2.. tapi x pnah nyer nk try.. disebabkan smlm aku mcm xtau nak wat ape2.. ari ahad plak kan.. ak tbe2 terajin utk try.. search2 menu kt google.. dapat lak blog akak nie..mmg sgt sng la.. ak pun ape agy smakin bersemangat la nk try.. agy satu Kek Batik nie sgt sng.. x yah nak bakar bagai.. just lex dlm peti ais je ..maklum la.. org bujang..ape pun xde.. yg ade.. dapur letrik je. mampu???? heheh.. =)


Bahan2 nya...


1 paket Milo (yang paling kecik tau)
1 paket biskut marie (dipatah-patah dan di karate kan kepada 4 bahagian)
1 ketul butter 250g (yang size kecik, kalau beli size besar 500g tu bahagi lah dua)
1 sudu besar esen vanilla (saja nak bagi wangi)
1/2 tin susu pekat manis (kalau tak kuat manis letak suku je lah, kalau kuat sangat manis boleh lah tuang satu tin tu terus tapi tak digalakkan lah eh, kencing manis karang makan sebab terlampau manis)


Cara2 nya...
  1. Masukkan seketul butter, sepaket milo kecik tu (habiskan je terus) dengan susu di dalam kuali/periuk anda. Dan kacau laju-laju. Kacau je, jangan bagi dia berketul ok. Sebab mende alah ni senang sangat nak berketul. So memang kena kacau laju-laju macam kipas dekat syiling pasang nombor 4 (ok dah cukup kelajuan tu)
  2. Pastu, kalau dah tengok dia macam blup blup blup buih menggelegak tu, masukkan biskut marie pulak. Kacau biskut tu bagi semua body body biskut tu dimandikan coklat . Tutup api.
    Jangan kacau lama sangat atas api, karang dia lembik pulak.
  3. Masuk kan dalam loyang, pastu tekap tekap kan permukaan kek batik tu guna sudu, kasi mampatkan kek tu dan bagi semua biskut tu mendapat tempat dan ruang yang hak dan saksama.
  4. Rasa-rasa macam dah puas hati, masuk dalam peti ais. Dalam 4 jam masuk dalam peti ais, boleh keluarkan. Nak semalaman sejuk kan pon boleh.
  5. Dan boleh dihidang utk berbuka.. sgt simple uolls.. =) Selamat Mencuba.. 

Saturday, July 21, 2012

Penang wif Mom last week...


14 Julai- asalnyer plan nak kua ngn kawan2 gi Lost World of Tambun..baik punye ak da adjust duty.. tp disebabkan mereka masing2 bz dan mcm2 hal.. ak pun ape lagi tukar plan bawa mak jalan2.. bile tnye mak.. dah tau dah mane die nk pegi.. mest Penang.. kenapa ntah… raye aritu pun die plih penang. Utk menggembirakan hati mak.. ak search internet… tmpt2 yg menarik di Penang.. Nampak x.. bertapa semangat nye ak.. ade  7 tempat ak senarai kan.. tapi dapat g beberapa tempat jer.. nasib la dalam keta abah nie ade Garmin..kalo x.. ak rase 1 tmpt je smpai.. sbb duk pusing tmpt yg sama.. 

Chow Rasta Market
Suffolk House
Owl Museum
Di atas Bukit Bendera.. tgk pemandangan Penang dari atas.. sgt pesat ok.,.
Tertarik dengan bunga diatas tu.. ramai kot snap pic kt cni.. otw nak nek train Bukit Bendera
My Mom tersenyum.. =) sejuk je hati tgk..
Teropong jejaka2 Penang.. kot2 ade yg berkenan di hati.. hehehe..
Sampai jugak kami di Bukit Bendera.. * nsb bek ade GPS abah jer..
Permintaan mak tercapai.. teringin nak makan mee mamak bawah pokok.. Alhamdulillah..
Mak dan aku.. i love you mom.. adek akan penuhi segala permintaan mak selagi adek termampu.. sbb Mak adalah segalanya bagi adek.. abah x dpt ikot.. but jgn riso.. ari ahad adalah utk abah.. =)


Erm.. nie la 1st time mak sgt sporting utk bergambar tau.. ak rase sgt2 hepi.. sbb mak asyik duk manjung jer.. apit pun cbuk ngn keje.. isteri die nk bersalin agy. Mne de mase nk bawa mak jalan.. so.. tugas ak la tiap2 kali balik bawa mak n abah p makan angin…The nxt plan.ujung taun... USS. Universal Studio Singapore.. =) tapi tgu mak dapat dividen dlu.. hehehe.. Mak yg kate.. bkn adek...