Daisypath - Friendship

Thursday, February 27, 2014

'Orang Melayu'

Haaa.. Nampak x tajuk tu.. 'Orang Melayu'.. Kenapa tetibe ak nk sgt post psl nie.. Aku rase mest ade segilintir antara kite yg berfikiran macam aku.. Al kisah nyer..  Kem aku nie mmg monyet banyak gile.. Kereta kalo parking bawah garaj mmg sll jadi mangsa dorg... Kesan tapak kaki mmg berleluasa la.. Haa.. Bukan tu je wei.. Najis dorg pn berleluasa.. Mmg sgt kurg aja la dorg nie tapi nk buat mcm ne.. Mereka adalah binatang..kalo dorg nie manusia., ak dah bg side roll.. Forward roll dah.. Tapi kalo dorg manusia xkan la dorg nk buat mcm tu kan.. Aishhh.. Nk jadi cite nye., semalam nk kua ngedate.. Trun2 je tgk keta.. Mak ai... Dorg wat perang ke ape atas kete aku nie.. Bersepah2 najis dorg nie.. Koto gile.. Jam dah menunjukkan kul1900.. Comfirm la car wash dah tutup time2 mcm nie.. Ak x pasti kt mane car wash yg buka mlm kt cni.. Aku de lalu satu car wash nie.. Die dah letak sign board tutup.. Tapi org tu still duk lap kete org lain.. Aku pun ckp ngn akak tu.. Bukan nk cuci.. Tapi just nk pinjam paip air utk cuci najis2 tu kan.. Ye la.. Xkan nk g bandau dlm keadaan kete mcm tu..terok nau.. Akak tu dgn muke x berapa ikhlas ..tolong la semburkan air tu. Ak mule2 niat xde la nk bayar..sbb minx tolong sembur kan je.. Ak wish la terima kasih kak.. Tp tibe2 terdetik nk buat2 tnya.. 'Berapa kak'.. Akak tu ckp bagi la rm3.. Ok.. Ak sgt terkjut tapi x la terkjut sgt pun.. Sbb yes..die org melayu.. Ak x la nk berkire ape pun..stakat rm3 je kan.. Tapi yg sdeyh nye ni la sikap org melayu.. Tp ak tau x sume org melayu mcm tu...ak x leyh nk nilai sbb akak ni.. Ak nilai semua org melayu mcm tu.. Tapi  kebanyakan mmg mcm tu..

Aku de kisah dengan orang cina plak.. Ak de post kisah ni kt blog aku nie.. Kereta aku terlanggar tiang di bahagian belakang.. Ak minx bantuan unit lain bawa ak pergi ke bengkel kete kt area malim.. Ctu mmg tempat2 perindustrian kereta..byk gile bengkel.. Kalo korg tgk bengkok bonet ak tu,.mest korg kate kena cas mahal.. Ak g dekat 1 bengkel nie.. Die buat punye buat.. Siap!! Bonet pulih seperti sedia kala..cume x efficient sgt mcm dlu la.. sekejap ke die buat..die kepak mcm mne ntah.. Kalo cine tu minx rm50.. Ak mmg ikhlas la bayar sbb keje tu agy ssh kot dr sembur air tadi..tapi orang cina tu cakap ape.. 'Takpe..x perlu bayar'... Haaa.. Nampak x...  Tepuk dada tanya selera la.. Dulu mak ak pernah meniaga.. Kedai2 lain sume pakai naik harga air bagai,, tapi mak ak steady je pkai harga lama.. Pastu tetibe kedai2 lain plak bsing sbb mak ak x naik harga lagi.. Mak ak ckp kenapa perlu nak naik sbb still untung wpun gune harga lama.. Ini lah org melayu.. 

No comments:

Post a Comment